Cserkész emlékjelek

2011. december 19., hétfő

Scherer Lajos és dr. Szilassy Aladár emléktáblája

A ma este folyamán az egyik kedves szoborlapos barátom egy e-maillel örvendeztetett meg, amelyben felhívta a figyelmem egy losonci emléktáblára. Persze fotót is mellékelt, amit itt is közreadok. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és a Rákóczi Szövetség által 1994-ben elhelyezett emléktábla Scherer Lajosnak (1874-1957) és Dr. Szilassy Aladárnak (1819-1912) állít emléket. A bronz emléktáblát a Kármán József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda épületén helyezték el.
E helyen is szeretnék köszönetet mondani, hogy a cserkész emlékjelek gyűjteménye egy újabb emléktáblával gyarapodott!
Egy kérdés azonban megválaszolatlan még: vajon ki az emléktábla készítője? Erre eddig hosszas internetes kutakodás után sem találtam hírt.
Köszönöm szépen Csémi Szilárdnak, a Szlovákiai Magyar Cserkészek Cserkészgyűjteménye kezelőjének közlését: az emléktábla készítője Nagy János művész úr.

4 megjegyzés:

  1. Csémi Szilárd - Kismedve vagyok, a Szlovákiai Magyar Cserkészek Cserkészgyűjteménye (röviden Felvidéki Cserkészgyűjtemény) kezelője. Az alkotó Nagy János művész úr.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megkésve bár, de nagyon szépen köszönöm az infót!

      Törlés
  2. Szilassy Aladár, mint ahogy az emléktáblán helyesen is szerepel, 1879-ben született. A nagyobbik baj, h a portré nem is hasonlít rá (és jóval idősebb is, mint a 33 évesen meghalt Aladár)
    http://images-00.delcampe-static.net/img_large/auction/000/202/365/158_001.jpg
    Talán az apjával, id. Szilassy Aladárral (1847-1924) keverhette össze a művész, bár az igazat megvallva annyira rá se hasonlít.

    VálaszTörlés