Cserkész emlékjelek

2012. augusztus 21., kedd

A Magyar Kálvária cserkész emlékjelei

Bár a nyár elsősorban a kuruc emlékjelek felkutatásával és fotózásával telik, azért sikerült cserkész emlékjelekre is bukkanni. A most bemutatottra épp a nyári cserkésztáborunk során találtam rá. Július 17-én a tábori kis túránkat a sátoraljaújhelyi Magyar Kálváriához vezettük. Még én sem voltam itt, így nagyon itt volt ennek is az ideje.A Kálvária állomásait szemlélve és újra szörnyülködve, hogy ezek a városok ma idegen földön vannak, eljutottunk az Anyák terére, a túristaút mellett kiszélesedő kis területről van szó egy kereszttel. A feliratról kiderül, hogy azt részben cserkészek, a Csepellényi György cserkészcsapat tagjai állították 1999-ben (remélem, hogy jó az évszám). Íme hát a kereszt és a felirata.


Az utolsó stáció után felértünk a Szárhegyre, ahol az országban századikként felállított országzászló emlékművéhez érkeztünk. A talapzatán három emléktábla is látható egymás mellett, ebből az egyiket a Magyar Cserkészszövetség állította.
Az emléktáblára írt idézet gróf Teleki Páltól összefoglalja érzéseinket, amelyek a Magyar Kálvária stációinak végigjárása után megfogalmazódnak bennünk:

"Ne adjátok fel magyarságotokat semmi veszéllyel szemben sem."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése